Τα αποκαλούμε μπάζα. Λέξη με πολλές ερμηνείες και χρήσεις σχεδόν όλες με αρνητική υπόσταση που φέρνουν στο μυαλό αρνητικές εικόνες “Ογκος χωμάτων η αχρήστων υλικών για πέταμα", αλλά και προσδιορισμός ανικανότητας και αναξιότητας “αυτός είναι για τα μπάζα”.
Είναι απόβλητα που όμως δεν είναι άχρηστα. Τα κατασκευαστικά απόβλητα, το μεγαλύτερο ρεύμα αποβλήτων παγκοσμίως , εκτός από την ενέργεια, το διοξείδιο του άνθρακα και τους φυσικούς πόρους που περιέχουν, περικλείουν και την ιστορία της ανθρώπινης πορείας
Είναι τα υλικά που προσέφεραν για πολλά χρόνια προστασία από τις καιρικές συνθήκες, συνέβαλλαν στην μεταφορά αγαθών, ήταν κυματοθραύστες , σπίτια, μνημεία, δρόμοι, λιμάνια. Είναι τα υλικά που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και την κυριαρχία των αυτοκρατοριών. Συντέλεσαν στην δημιουργία αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων και οδήγησαν την πορεία της αρχιτεκτονικής σε απίστευτες στροφές.
Και έχουν ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό . Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Και η πράξη αυτή συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης του εδάφους , την αποτροπή καταστροφής ανοιχτών χώρων, την εξάλειψη της υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου και της μείωσης της αξίας γης.
Με την χρήση της τέχνης και την πανανθρώπινη επικοινωνιακή γλώσσα της, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες σε συνεργασία με το think tank MATART μέσα από την δράση “ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επιχειρεί να μετατρέψει την ευαισθησία για το κλίμα από απαισιοδοξία σε ενεργό εμπλοκή. Και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην περιβαλλοντική κρίση.
Επιχειρεί να περάσει και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι η επανάχρηση των κατασκευαστικών αποβλήτων, του μεγαλύτερου ρεύματος αποβλήτων παγκοσμίως μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του Διοξειδίου του Άνθρακα, της βασικότερης αιτίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη.