• Αυτό δεν είναι απόβλητο

  • Καμία φορά το μόνο που χρειάζεται είναι αλλαγή οπτικής

  • Καλειδοσκόπιο νέων δυνατοτήτων

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Τα αποκαλούμε μπάζα. Λέξη με πολλές ερμηνείες και χρήσεις σχεδόν όλες με αρνητική υπόσταση που φέρνουν στο μυαλό αρνητικές εικόνες “Ογκος χωμάτων η αχρήστων υλικών για πέταμα", αλλά και προσδιορισμός ανικανότητας και αναξιότητας “αυτός είναι για τα μπάζα”.

Είναι απόβλητα που όμως δεν είναι άχρηστα. Τα κατασκευαστικά απόβλητα, το μεγαλύτερο ρεύμα αποβλήτων παγκοσμίως , εκτός από την ενέργεια, το διοξείδιο του άνθρακα και τους φυσικούς πόρους που περιέχουν, περικλείουν και την ιστορία της ανθρώπινης πορείας

Είναι τα υλικά που προσέφεραν για πολλά χρόνια προστασία από τις καιρικές συνθήκες, συνέβαλλαν στην μεταφορά αγαθών, ήταν κυματοθραύστες , σπίτια, μνημεία, δρόμοι, λιμάνια. Είναι τα υλικά που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και την κυριαρχία των αυτοκρατοριών. Συντέλεσαν στην δημιουργία αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων και οδήγησαν την πορεία της αρχιτεκτονικής σε απίστευτες στροφές.

Και έχουν ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό . Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Και η πράξη αυτή  συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης του εδάφους , την αποτροπή  καταστροφής ανοιχτών χώρων, την εξάλειψη της υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου και της μείωσης της αξίας γης.

Με την χρήση της τέχνης και την πανανθρώπινη επικοινωνιακή γλώσσα της, το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες  σε συνεργασία με το think tank MATART μέσα από την δράση “ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ επιχειρεί να μετατρέψει την ευαισθησία για το κλίμα από απαισιοδοξία σε ενεργό εμπλοκή. Και να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών στην περιβαλλοντική κρίση.

Επιχειρεί να περάσει και ένα ακόμη μήνυμα. Ότι η επανάχρηση των κατασκευαστικών αποβλήτων, του μεγαλύτερου ρεύματος αποβλήτων παγκοσμίως μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του Διοξειδίου του Άνθρακα, της βασικότερης αιτίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Μετασχηματισμός. Η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση στην κλιματική αλλαγή

Μπάζα και κατασκευαστικά απόβλητα, υλικά και αντικείμενα που έχουν κλείσει τον χρηστικό τους κύκλο και μέχρι τώρα επιβαρύνουν το περιβάλλον έγιναν η βασική ύλη καλλιτεχνικών συνθέσεων και  δημιουργίας έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, ώστε να εκπέμπουν δυνατά μηνύματα  ευαισθητοποίησης, πρόληψης και κινητοποίησης υπέρ του περιβάλλοντος,

Η δράση πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θερμού Αιτωλοακαρνανίας τον Ιούλιο 2023. Δημιουργήθηκαν 3 μεγάλα γλυπτά με την χρήση υλικών μεταλλικών αποβλήτων, που συγκεντρώθηκαν από το φυσικό περιβάλλον, όπου κατέληξαν μετά από την ανθρωπογενή παρέμβαση.

Τα γλυπτά κατασκευάστηκαν από ομάδα καλλιτεχνών υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κρέτση Εικαστικού, Αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Τα απόβλητα ως περιβαλλοντική τέχνη  αφηγούνται τη χρήση των μετάλλων στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και τον νέο κύκλο της ζωής τους στον κόσμο της τέχνης, αφού έκλεισαν τον προηγούμενο ως απόβλητα, προσλαμβάνουν καλλιτεχνικούς συμβολισμούς και μεταδίδουν ισχυρά μηνύματα:

  • για την απανθρακοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα,
  • την αντίσταση των δυνάμεων της φύσης στην ανθρώπινη παρέμβαση και
  • την προσπάθεια επαναφοράς του σπασμένου δεσμού του ανθρώπου με την φύση.
#makeTHEdifference

Copyright: All artwork is copyrighted by mat art.org, unless otherwise attributed to the respective copyright owner, it is illegal to publish or print any such artwork or text without written permission by the artist or copyright owners. © 2022 matart.org

© 2022 matart.org