Disaster materials as art

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες αποτυπώνουν τις επιβλητικές εικόνες που παράγουν τα φερτά υλικά των πλημμυρών σε μια αντιπαράθεση με την πραγματικότητα της καταστροφής που πλήττει τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον. Στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής και να επισημανθεί η αναγκαιότητα, της χωρίς αναβολές, αντιμετώπισης του προβλήματος με αειφόρες λύσεις.

Πλημμύρες Μάνδρας 2017 – Αποθέσεις

Η περιοχή ανάντη της Μάνδρας δέχθηκε ~150mm βροχόπτωσης μέσα σε περίπου 7 ώρες, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 40% της ετήσιας βροχόπτωσης της περιοχής. Σε αρκετά σημεία μέσα στην πόλη το ύψος του νερού έφτασε τα 2 μέτρα. Στην οδό Κοροπούλη η ορμητικότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη που μετέφερε και απόθεσε ακόμα και αυτοκίνητα μέσα σε σπίτια.

Πλημμύρες Μάνδρας 2017 – Φερτά υλικά και μπάζα

Η αιφνίδια αστική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 207 στη Μάνδρα προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες λόγω διάβρωσης στο οδικό δίκτυο της περιοχής και οι ποσότητες φερτών υλικών και μπάζων που μεταφέρθηκαν από τη δράση του νερού ήταν τεράστιες, προκαλώντας περαιτέρω καταστροφές.

Σεισμός Βρίσας Λέσβου 2017 – Κόκκινα, κίτρινα και διατηρητέα ως μνημεία σπίτια

Η Βρίσα είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού με πετρόκτιστα σπίτια πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ως μνημεία. Μετά το σεισμό, 280 κτίρια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα (κατεδαφιστέα) και 200 κίτρινα. Σήμερα γίνονται προσπάθειες να σωθούν τα μνημεία, ακόμα κι εκείνα που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα.

Πυρκαγιές Πελοποννήσου, Αύγουστος 2007

Οι φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ηλεία κόστισαν τη ζωή σε 63 ανθρώπου, 27 εκ των οποίων εγκλωβίστηκαν και θα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα οχήματά τους στη στροφή του δρόμου στο χωριό Αρτέμιδα, ενώ κατευθύνοντας προς τη Ζαχάρω.

Πλημμύρες Ρόδου 2013 – Δρόμοι ποτάμια

Η αιφνίδια πλημμύρα της Ρόδου προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις της 22ας και 23ης Νοεμβρίου 2013. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία και το μισό μέτρο. Τέσσερεις άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και έχασαν τη ζωή τους.

Πλημμύρες Δυτικής 2017 – Ζωές που χάθηκαν

Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Σε κάποια από αυτά οι επιβάτες πνίγηκαν. Σοροί ανθρώπων εντοπίστηκαν σε υπόγειες κατοικίες και στις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας. Ο τελικός απολογισμός: 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πλημμύρα.

Τροπικός κυκλώνας Ιανός (19/09/2020) – Κατάρρευση του Κέντρου Υγείας του Μουζακίου

Οι σοβαρές ζημίες που υπέστη το Κτίριο του Κέντρου Υγείας μετά την μερική κατάρρευσή του λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων το κατέστησαν άμεσα κατεδαφιστέο. Η κρίσιμη εγκατάσταση δημοσίου συμφέροντος ήταν χτισμένη μέσα στην ιστορική κοίτη του ρέματος, στην πλευρά που αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες ροής.

Πυρκαγιές Πελοποννήσου, Αύγουστος 2007

Η δασική πυρκαγιά ξέσπασε στις 24 Αυγούστου του 2007 στη Ζαχάρω του νομού Ηλείας. Κάηκαν 147 χωριά, περισσότερα από 30.000 ζώα, σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, 180 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς και άλλα 350 υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

Σεισμός Βρίσας Λέσβου 2017 – Ανοικοδόμηση

Σχεδόν όλα τα κτίρια του οικισμού χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα μετά το σεισμό. Η ανοικοδόμηση συναντά πολλά προβλήματα και οι διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι 800 περίπου κάτοικοι του χωριού ανησυχούν ότι οι καθυστερήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα οι νέοι να μην επιστρέψουν ποτέ στο χωριό.

Πλημμύρες Ρόδου 2013 – Φερτά και μπάζα

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα που αποτέθηκαν σε ρέματα και στους δρόμους της Κρεμαστής και της Ιαλυσού.

Βρίσα Λέσβου – Ένα χωριό θαμμένο στα χαλάσματα

Ο χρόνος σταμάτησε στις 12 Ιουνίου 2017 για τους κατοίκους του χωριού Βρίσα, όταν εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 6,3. Μέσα λίγα λεπτά ο γραφικός οικισμός καταστράφηκε ολοσχερώς και μία γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Τροπικός κυκλώνας Ιανός – Άσσος Κεφαλονιάς

Η γραφική Άσσος της Κεφαλονιάς κατακλύστηκε από τόνους φερτών υλικών που κατέβηκαν από τα γύρω υψώματα με το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού». Δεκάδες αυτοκίνητα θάφτηκαν από πέτρες ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά σε ρέματα της περιοχής.

Πλημμύρες Δυτικής Αττικής 2017 – Δρόμοι που έγιναν ποτάμια

Η παλαιά εθνική οδός και πολλοί άλλοι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και κατέληξαν σε ρέματα και στη θάλασσα.

Τροπικός κυκλώνας Ιανός (19/09/2020) – Κατάρρευση της γέφυρας «Μπαλάνου» στο Μουζάκι

Περισσότερες από 20 γέφυρες στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημίες λόγω της υπερχείλισης των ποταμών και των ρεμάτων. Οι επιπτώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα τη διακοπή των μετακινήσεων και τον αποκλεισμό πολλών κατοίκων.

Πυρκαγιές Πελοποννήσου, Αύγουστος 2007 – Χωριό Γραίκας

Ο ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής στο ορεινό χωριό Γραίκα Κρεστένων καταστράφηκε ολοσχερώς από το πέρασμα της φωτιάς.

Τροπικός κυκλώνας Ιανός (19/09/2020) - Κατάρρευση του Κέντρου Υγείας του Μουζακίου

Η ορμή των υδάτων κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την ύπαρξη χαλαρών εδαφικών σχηματισμών στο υπέδαφος κάτω από το κτίριο οδήγησαν σε καθιζήσεις και υποσκαφή των θεμελίων του κτιρίου με αποτέλεσμα την μερική κατάρρευσή του.

Σεισμός Βρίσας Λέσβου 2017 – Καταρρεύσεις

Εκτός από τα σπίτια, λόγω του σεισμού καταστράφηκαν και δημόσια κτίρια. Δύο σημαντικοί ναοί και το σχολείο του χωριού κατέρρευσαν καθώς επίσης και κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών.

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ευρυδίκη» και οι πλημμύρες της Δυτικής Αττικής 2017

Η έντονη βροχόπτωση της 15ης Νοεμβρίου 2017, που οφειλόταν στο βαρομετρικό χαμηλό «Ευρυδίκη», οδήγησε στα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ανείπωτες καταστροφές, κυρίως στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Περισσότερα από 1000 κτίρια υπέστησαν ζημιές, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν κατοικίες .

Σεισμός Κεφαλονιάς 6ης Φεβρουαρίου 2014

Το καμπαναριό της εκκλησία στο χωριό Κουρουκλάτα ξεκόλλησε και βρέθηκε να γέρνει επικίνδυνα μετά το σεισμό μεγέθους 5,7, που ήταν ο δεύτερος που έπληξε το νησί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πλημμύρες Εύβοιας 2020 – Φερτά υλικά

Στις 9 Αυγούστου 2020 η κακοκαιρία «Θάλεια» έπληξε την Εύβοια προκαλώντας μεγάλου μεγέθους καταστροφές. Οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών έφραξαν αγωγούς και γέφυρες προκαλώντας την άνοδο του νερού και διαβρώσεις.

#makeTHEdifference

Copyright: All artwork is copyrighted by mat art.org, unless otherwise attributed to the respective copyright owner, it is illegal to publish or print any such artwork or text without written permission by the artist or copyright owners. © 2022 matart.org

© 2022 matart.org